Wonen en werken in het buitenland

5 min leestijd

Jaren geleden, zeg maar voor COVID, waren we van plan om als gezin naar het buitenland te verhuizen.
Dat idee hadden we nogal concreet uitgewerkt. We zijn een paar maanden gaan proefdraaien in het land van bestemming. De kids zijn er naar school gegaan. We hebben er een huis gezocht (en gevonden). En terug in Nederland hebben we destijds een visum aangevraagd en ons huis te huur gezet. Toen kwam COVID en dat gooide nogal roet in het eten. De eerste maanden dachten wij (net als de rest van de wereld) dat het binnen een paar maanden wel weer ‘normaal’ zou worden.
Het duurde allemaal wat langer en normaal is het al helemaal niet meer geworden.
Terugkijkend in mijn archief zag ik dat dit mijn laatste berichtje was over onze buitenlandplannen. Die plannen zijn natuurlijk niet automatisch verdampt, hoewel de tijd gaat wel gewoon doorgaat. Maar het idee van een buitenlands avontuur heeft ons niet echt losgelaten. En de pandemie heeft een aantal technologische ontwikkelingen versneld waardoor in de wereld van vandaag grenzen vervagen en afstanden steeds kleiner lijken te worden.
Dat biedt nieuwe mogelijkheden, zoals werken op afstand. Die mogelijkheden heb ik wat verder bestudeerd. Het heet officieel Geo-Arbitrage.

Wonen-en-werken-in-het-buitenland-geo-arbitrage-5opreis-DeBudgetman

Geo-Arbitrage als stap op weg naar meer vrijheid

Je kunt Geo-Arbitrage omschrijven als een manier van leven waarbij je je voordeel doet met het verschil in prijzen tussen twee plaatsen, terwijl je dezelfde levensstandaard aanhoudt.
Simpel gezegd: je verdient je geld waar de salarissen hoog zijn en geeft het uit waar het leven goedkoop is.

Het interessante aan dit concept is dat het draait om het bewust kiezen van je locaties om te profiteren van regionale of nationale verschillen in kosten van levensonderhoud, inkomsten en levenskwaliteit.
Zodra je bereid bent om te verhuizen (of emigreren) dan ontstaan er heel veel nieuwe mogelijkheden.

Het begin van zo’n Reis

Wanneer je in (de buurt van) de Randstad woont, dan is het volgende beeld vrij herkenbaar. Te koop staande woningen zijn nauwelijks te vinden, de huurprijzen rijzen de pan uit en de dagelijkse uitgaven slaan een gat in je portemonnee. Ook al heb je een goede baan, toch kan het gevoel ontstaan dat je vastzit in zo’n eindeloze cyclus van werken, rekeningen betalen en nauwelijks iets overhouden om te sparen of te investeren. Dat is het punt waarop we allemaal weleens nadenken over de vraag of het ook anders kan.
We horen of lezen allemaal weleens over anderen die uit de cyclus stappen en naar het buitenland vertrekken. En wanneer we op vakantie gaan, zoeken we vaak een omgeving op waar het dagelijks leven net even een versnelling lager staat.

Het idee om te leven op een rustige en mooie locatie klinkt heel aantrekkelijk. Ik denk dat het ook een van de redenen is dat programma’s als ‘Ik vertrek’ al jarenlang goed worden bekeken (we zijn er zelf ook weleens voor zoiets benaderd, maar ik heb toch vriendelijk bedankt).
Maar stel je voor dat je zo’n plan echt zelf zou willen uitvoeren, waar moet je dan beginnen?

Hoe pak je dit aan?

De eerste stap is grondig onderzoek. Het is belangrijk om je te verdiepen je in de kosten van levensonderhoud, het belastingklimaat, de gezondheidszorg en de lokale cultuur van verschillende bestemmingen. Gelukkig is er online veel goede informatie te vinden. We hebben bij onze zoektocht bijvoorbeeld gebruik gemaakt van Numbeo.

Terwijl je je nieuwe bestemming voorbereidt, is het van belang dat je inkomstenbronnen flexibel moeten zijn. Een baan die op afstand kan worden uitgevoerd, wordt een prioriteit. En juist hier is de laatste jaren echt iets verandert. Werkgevers zijn tegenwoordig sneller bereid om werk op afstand toe te staan. Maar een eigen bedrijf dat niet aan één locatie gebonden is, kan ook een optie zijn.

Wanneer de nieuwe plek om te wonen is uitgezocht, is het vaak verstandig om er eerst een tijdje op vakantie te gaan. Wij hebben dit zelf ‘op proef emigreren‘ genoemd en het voorkomt van die onnozele ‘Ik vertrek’ acties die alleen voor de kijkers thuis leuk zijn.

Voor het definitieve vertrek en de verhuizing, moet er echt heel veel worden uitgezocht en geregeld. Denk hierbij aan visa, een goede ziektekostenverzekering, het verhuren of verkopen van je woning en het opslaan (of transporteren) van je spullen. Veel keuzes zijn afhankelijk van je bestemming. Wij hebben gemerkt dat je je voordeel kunt doen met contacten met expats die in het land van bestemming wonen. Zij kennen de lokale situatie goed en komen vaak met verrassend goede tips.

De voordelen van Geo-Arbitrage

Na zo’n ingrijpende verhuizing, begint het Grote genieten van de voordelen van Geo-Arbitrage. Je financiële situatie verbetert door je lagere uitgaven, maar nog belangrijker, je kwaliteit van leven ook. Ik krijg zelf altijd veel energie van een nieuwe omgeving en het opgaan in een nieuwe cultuur voegt daar nog allerlei extra’s aan toe. Je geniet van de lokale keuken en markten, maakt nieuwe vrienden en ervaart de wereld op een manier die echt anders is dan hier in Nederland.
Geo-Arbitrage is niet alleen een reis naar financiële vrijheid, maar ook naar persoonlijke groei en avontuur. Het is een reis die je meer vrijheid geeft om je eigen pad te kiezen.

En ik zie zelf nog een voordeel. De plek waar je woont beïnvloed ons. In het Engels geven ze dat weer met de uitdrukking ‘keeping up with the Joneses.’ Onderzoek onder de buren van Lotto winnaars gaf mooi inzicht in dit fenomeen. Het uitgavenpatroon van de nieuwe miljonairs zette de buren onder druk om ook mee te doen. Het leidt zelfs tot financiële problemen.
Omgekeerd werkt dit principe net zo. Leven en wonen in een omgeving waar mensen minder te besteden hebben, beïnvloed ons ook. Sinds onze proef emigratie merk ik dat spullen nogal onbelangrijk zijn geworden voor ons, hoewel dit effect tijdelijk lijkt…

In de wereld van Geo-Arbitrage is de horizon eindeloos. Het is een heel avontuurlijke manier van leven. De vraag is alleen: durf je de sprong te wagen en de wereld op die manier te verkennen, of blijft het bij dromen en tv-kijken? De keuze is aan jou.

Wil je meer lezen?

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.