Wat je allemaal moet regelen om te emigreren

4 min leestijd
Wat je allemaal moet regelen om te emigreren #5opreis #DeBudgetman

Officieel is het gemakkelijk

Officieel hoef je niet zoveel te regelen om te emigreren.
Je maakt een afspraak bij de gemeente, je laat je uitschrijven uit de Basisadministratie Personen (BRP) en je bent klaar. Officieel ben je dan geen ingezetene van Nederland meer. Je blijft natuurlijk wel Nederlander, met het bijbehorende paspoort. Voordat je dat doet, zijn er nog wel wat zaken te regelen om te emigreren.

Wij hebben gebruikgemaakt van een emigratiegesprek bij de gemeente. En dat was heel verhelderend. De (collega)ambtenaar legde bijvoorbeeld uit dat je na het moment van uitschrijven niet meer verzekerd bent. Praktisch alle verzekeringen zijn er namelijk alleen voor inwoners van Nederland. Nu wist ik wel dat de ziektekostenverzekering alleen voor inwonende Nederlanders is, maar dat geldt dus voor praktisch alle verzekeringen. Na het uitschrijven rijd je bijvoorbeeld onverzekerd rond in je eigen auto…
Dat is op te vangen met een trucje: schrijf je auto over op naam van een familielid die hier blijft wonen. Maar je moet het allemaal wel even (van tevoren) regelen. En zo zijn er nog wat zaken die voor vertrek moeten worden geregeld.

Verzekeringen

Nu de vertrekdatum vaststaat, is het tijd geworden om alle Nederlandse verzekeringen op te zeggen. Dit kan ook in de vorm van een verzoek tot beëindiging op een toekomstige datum. En daar hebben wij voor gekozen.

De dag na het tekenen van de (ver)koopakte, wordt onze inboedel-, opstal- en aansprakelijkheidsverzekering opgezegd. Zodra we onze auto hebben verkocht, bellen we even met de verzekeraar en zeggen de autoverzekering telefonisch op. De motorrijtuigenbelasting vervalt automatisch zodra er geen kenteken meer op je naam staat.

Voor de ziektekostenverzekering hebben we het iets anders aangepakt. We hebben gekozen voor een tweejarig internationale ziektekostenverzekering. Deze dekt ook onze ziektekosten in Nederland. De verzekering gaat vier dagen voor vertrek in en wij schrijven ons 1 dag voor vertrek uit. Dan vervalt ook de Nederlandse zorgverzekering.

Wanneer we straks in Bolivia wonen dan gaan we op zoek naar wat lokale verzekeringen, bijvoorbeeld voor een autoverzekering. Maar we zullen ook moeten wennen aan het feit dat de rest van de wereld gewoon iets minder verzekerd is dan de gemiddelde Nederlander…

School

De school van de kids is een ander ‘dingetje’. De onderwijswet voor het basisonderwijs stamt uit 1981 en daarin werd geen rekening gehouden met Nederlanders die (een tijdje) naar het buitenland willen vertrekken. De leerplicht geldt echter alleen voor officieel in Nederland wonende en ingeschreven kinderen. Zodra we dus zijn uitgeschreven bij de gemeenten, dan geldt de onderwijsplicht niet meer.

In goed overleg met de scholen hebben we iets anders kunnen regelen. Ook voor de kids is het een hele verandering in hun leven. Daarom houden we ze van school zodra we verhuizen naar ons vakantiehuisje. Zodra we in Bolivia zijn, begint daar de zomervakantie en in februari start hun schooljaar gewoon opnieuw. Ze kijken uit naar een mooie lange zomervakantie.

Financiën

Ook financieel verandert er natuurlijk het een en ander. Want voor sommige financiële producten geldt hetzelfde als voor verzekeringen: alleen beschikbaar voor inwonende Nederlanders.

Gelukkig zijn er ook uitzonderingen. Een aantal banken hebben ook graag klanten die wel een Nederlands paspoort hebben, maar buiten de EU wonen. Officieel geldt dit bijvoorbeeld ook voor ING, onze huidige bank. Maar in de praktijk blijkt dat nogal tegen te vallen. We hoorden van verschillende Nederlanders in Zuid Amerika dat ING haar administratie niet echt goed op orde heeft. Sommige emigranten hadden netjes aangegeven in het buitenland te wonen, maar ontvingen toch allerlei (dreig)berichten in hun ING app.

Lijkt mij geen geruststellend idee, dat je ineens niet meer bij je bankrekening kunt omdat je bank haar zaakjes niet op orde heeft. Nu was ik al niet heel enthousiast over deze bank en onze verhuizing naar het buitenland is een mooie aanleiding om van de overstapservice gebruik te maken. Het zijn allemaal van die kleine dingetjes die je moet regelen om te emigreren. We hebben trouwens voor de SNS bank gekozen; door hebben we wel enthousiaste berichten over gehoord.
Qua kosten maakte het allemaal niets uit: alle banken zijn eigenlijk te duur voor de standaard diensten die ze bieden (het kan namelijk ook gratis).

Over onze verdere financiën volgt binnenkort nog een blogje.

Wil je meer lezen?

2 gedachten over “Wat je allemaal moet regelen om te emigreren”

  1. Je geeft aan dat je je auto op naam van een familielid hebt over geschreven, maar ben dan wel benieuwd wie er is opgegeven als meest regelmatige bestuurder…want anders zou t zelfs fraude kunnen zijn. Het is inderdaad nogal wat geregel als ik het zo lees. Wel fijn dat de kids de tijd krijgen om over te gaan naar de nieuwe situatie.

    Beantwoorden
    • Nou, wij gaan de auto ook niet op naam van een familielid zetten. Het lijkt ons allemaal wat veel gedoe zo vlak voor vertrek. We gaan het moment van de verkoop van onze auto en het uitschrijven bij de gemeente goed op elkaar afstemmen. Waarschijnlijk ’s ochtends de auto verkopen, met het OV naar het stadhuis en daar uitschrijven.
      En we zijn ook blij met de medewerking van de school.

      Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.