Het vakantiegeld van 2019 komt eraan

3 min leestijd

Deze maand krijgen veel huishoudens wat extra inkomen. Het vakantiegeld van 2019 wordt gestort. Er zijn dit jaar maar enkele kleine fiscale veranderingen, dus in veel gevallen zal de hoogte van het vakantiegeld vergelijkbaar zijn met vorig jaar. Wie heeft er allemaal recht op vakantiegeld en waar wordt het over het algemeen aan uitgegeven?

Het vakantiegeld van 2019 komt eraan #DeBudgetman #budget #vakantie

Wie ontvangt er vakantiegeld?

Iedereen die in loondienst is bouwt recht op vakantiegeld op. Ook wanneer je uitzendkracht bent en ook wanneer je een uitkering ontvangt. In het geval waarin je een uitkering ontvangt, kan er een afwijkend percentage aan vakantiegeld worden uitgekeerd. Zo wordt voor iemand die een bijstandsuitkering ontvangt 5% van de netto uitkering gereserveerd als vakantiegeld. Voor degenen die AOW ontvangen wordt maandelijks een bedrag gereserveerd dat ook in mei wordt uitgekeerd.

Het vakantiegeld bestaat uit 8% van het brutoloon. Het bruto-vakantiegeld is daarmee ongeveer evenveel als een bruto-maandsalaris. Alleen netto blijft er minder over. Dat heeft te maken met de manier waarop er belasting wordt geheven. Fiscaal gezien komt je vakantiegeld bovenop je gewone salaris. En daarmee wordt het belast tegen het hoogste tarief. Een voorbeeldje: wanneer je bruto maandsalaris €2500,- bedraagt dan is het bruto vakantiegeld €2400,- (8% van €30.000,-). Deze €2400,- wordt belast in de tweede belastingschijf. Je draagt dan 38,1% belasting af. Je vakantiegeld wordt dus altijd belast tegen het hoogste voor jou geldende tarief. En daarom hou je netto minder over van je vakantiegeld in vergelijking met je netto salaris.

De meeste werknemers ontvangen het vakantiegeld van 2019 in mei. Dat geldt ook voor degenen die een uitkering krijgen. De laatste jaren is in sommige cao’s de mogelijkheid geboden om het vakantiegeld en de eindejaarsuitkering op een andere manier te laten uitkeren. De ambtenaren-cao’s bieden bijvoorbeeld deze mogelijkheid. Je kunt er dan voor kiezen om alles aan het einde van het jaar te laten uitbetalen. Maar het bedrag kan ook in 12 maandelijkse delen worden uitbetaald. Daarmee wordt het vakantiegeld een ‘gewoon’ onderdeel van je salaris. Uit onderzoek blijkt dat we ons vakantiegeld bewuster besteden wanneer we het één keer per jaar ontvangen.

Waar geven we het aan uit?

In de meeste gevallen geven we het vakantiegeld uit aan … vakantie. Precies waarvoor het bedoeld is. Maar soms kan het slim zijn om er een andere bestemming aan te geven. Wanneer je één keer per jaar een redelijk groot bedrag tot je beschikking krijgt, zou dat ook een goed moment zijn om even naar je persoonlijke financiën te kijken. Wanneer er schulden zijn die nog moeten worden afgelost, dan kan het uit financieel oogpunt veel verstandiger zijn om dit eerst te doen en dan wat minder uit te geven aan een vakantie. En betalingsachterstanden zijn ook schulden..

Verder wordt spaargeld in 40% van de huishoudens gebruikt om te sparen (bron: Nibud). Misschien om het spaarpotje te vullen of om later in het jaar een vakantie te boeken?

Heeft jouw vakantiegeld al een bestemming?

Meer lezen?

10 gedachten over “Het vakantiegeld van 2019 komt eraan”

 1. Mijn vakantie geld is al bijna voor de helft belast door de belastingdienst en de andere helft betaal ik rekeningen van omdat onze geweldige kabinet de primaire levensbehoefte zo duur heeft gemaakt dat ik dat wel moet doen wil ik niet nog meer in de problemen komen….het vakantiegeld van volgend jaar is ook hiervoor al gereserveerd

  Beantwoorden
 2. Ik ben chronisch ziek, hoge ziekte kosten die niet vergoed worden en leef gezond wat duur is dus kan mijn schuld gaan aflossen met mijn vakantie geld,

  Beantwoorden
  • Dat is zeker niet de prettigste, maar wel de verstandigste bestemming voor het geld.
   Zorg en gezonde voeding zijn inderdaad beide grote kostenposten.

   Beantwoorden
 3. Van het vakantie geld van man betalen we onze vakantie naar Griekenland in juli, we gaan twee weken met onze kinderen van 19 en 14. Wat overblijft gaat naar de spaarrekening.
  Ikzelf ben ambtenaar en laat een deel van mijn individueel keuze budget in juli uitbetalen. Hiervan betalen we de uitgaven op vakantie.

  Beantwoorden
 4. Dit jaar voor mij nauwelijks vakantiegeld. Oktober vorig jaar moest ik er een halfjaar uit op mijn werk (vanwege dat ze geen vast contract geven) dus toen heb ik op dat moment mijn opgebouwde vakantiegeld al gekregen. Begin deze maand ben ik net weer begonnen dus mijn vakantiegeld van deze maand zal tussen de 35 a 50 euro liggen gok ik. Maar helemaal prima! Het gaat in elk geval naar de spaarrekening voor de klussen voor het nieuwe huis! Elk extra tientje is welkom.

  Beantwoorden
 5. Ik ga mijn belasting aanslag betalen en de rest sparen voor dubbel glas. Ik had vorig jaar 2 banen en heb helaas niet genoeg IB betaald.

  Beantwoorden
 6. Ik laat de vloer isoleren. Elk jaar zoek ik een blijvende bestemming voor mijn vakantiegeld. Al een paar jaar steek ik het in isoleren en andere zuiniger voorzieningen. Vorig jaar waren het zonnepanelen. Ik reken geen terugverdientijd, dat doe je met vakantie ook niet. Ik reken hoeveel meer comfort het me geeft.

  Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.