We leven in een land met 17,4 miljoen meningen. En die zijn niet altijd even genuanceerd wanneer je ons gedrag op social media bekijkt. We lijken dan ook een openhartig volkje. Maar dat geldt niet voor alle onderwerpen.
Wanneer het over onze financiën in huis gaat, dan blijken we onze persoonlijke situatie graag binnenskamers te houden. Ik las een onderzoekje naar ons gedrag bij financiële tegenvallers. De helft zoekt geen hulp bij problemen. En bijna een kwart praat er zelfs niet met hun partner over.
Er zit natuurlijk een verschil in onze mening over anderen en onze bereidheid om onze persoonlijke situatie te delen met anderen. Een mening over de ander is nu eenmaal makkelijk gegeven, ook al kennen we meestal niet alle feiten. Dat geldt ook voor financiële onderwerpen.
Er zijn een aantal collega-bloggers zoals Lekker leven met minder en de Zuinige man die een serie artikelen publiceren waarin de financiën in huis uit de doeken wordt gedaan. Maar het blijkt in de praktijk dat we lang niet zo openhartig zijn over onze persoonlijke financiële situatie. Het onderzoek van de Rabobank laat zien dat we vooral bij tegenvallers maar moeilijk de weg naar hulp weten te vinden.
De financiën in huis
Wanneer het over geld gaat, dan blijken veel Nederlanders nog een beetje traditioneel te zijn. ‘Geld heb je, daar praat je niet over.‘ Of je nu geld hebt, of geldzorgen. Het onderzoek richtte zich op de vraag hoe gemakkelijk we over geld en geldproblemen praten. Zo praat bijna 40 procent van de ondervraagden niet met vrienden of kennissen over financiële tegenvallers. En de helft zoekt zelfs bij problemen geen professionele hulp. Daardoor bestaat het risico dat problemen en schulden zich opstapelen.
Het is niet zo dat er helemaal niet over geld wordt gesproken. Maar het blijft binnen het huishouden.
83 procent praat wel(eens) met de partner over geld in het algemeen. Dat lijkt nogal voor de hand te liggen, zeker wanneer je met je partner de financiën in huis deelt. Maar toch geeft bijna een kwart aan dat zij zelden of nooit over tegenvallers of financiële zorgen praten met hun partner. De drempel naar familie of deskundigen is vervolgens nog hoger.
De kwetsbare groepen
Er is ook gekeken hoe deze huishoudens rondkomen. 16 procent geeft aan veel geld over te houden, terwijl bijna de helft (46%) een beetje overhoudt. Een op de vijf huishoudens komt precies rond, 6 procent heeft structureel spaargeld nodig om rond te komen en 2 procent maakt schulden. En er blijkt een relatie te zijn tussen de mate waarin er geld beschikbaar is en de bereidheid om erover te praten. Van de huishoudens die spaargeld moeten aanspreken of schulden maken, geeft een derde aan dat zij hier heel gesloten over zijn. Onder de huishoudens die geld overhouden is dit slechts 17 procent.
Het is begrijpelijk dat het ongemakkelijk is om over financiële zorgen te praten. Toch is het wel belangrijk. Met een beetje hulp kunnen grotere problemen of schulden worden voorkomen. En het ligt voor de hand dat je partner de eerste is met wie je dergelijke zorgen bespreekt. Maar mocht je er samen niet uitkomen, dan zijn er genoeg andere manieren om hulp in te schakelen. Ik heb hier al eerder een artikel over geschreven.
Natuurlijk leidt niet iedere misser of tegenslag direct tot financiële problemen. Veel huishoudens kunnen in die situatie terugvallen op een spaarrekening. Ook lenen hoeft in principe niet voor problemen te zorgen. Zolang je goed advies inwint en zorgt dat je zelf een volledig inzicht in je persoonlijke financiën hebt. Nieuwe partijen, zoals lender en spender zijn ook gebonden aan de strakke regulering die huishoudens beschermen.
Financiële problemen kunnen snel ontstaan. Zo kan een deel van het inkomen wegvallen of er doen zich meerdere tegenvallers tegelijk voor. Het helpt echt om dan op tijd hulp te zoeken en te zorgen dat je uitgaven zich aanpassen aan de nieuwe situatie.
Praat jij gemakkelijk over geld?
Wil je meer lezen?
Zelf praat ik zeer gemakkelijk over geld, de eigen financien en vertel ik graag over ons financieel plan. Ik merk dat de meeste gesprekspartners altijd op de vlakte blijven over hun eigen situatie. Is een ieders goed recht, maar ik denk echt dat we op sommige vlakken veel van elkaar kunnen leren.
Ik praat er heel gemakkelijk over, maar merk ook aarzeling bij anderen om erover te praten. Men is het duidelijk niet gewend, hopelijk veranderd dat, dan valt er veel van elkaar te leren!
Sinds ik een blog ben begonnen, merk ik dat de drempel om met mij over geld te praten lager is geworden voor mijn omgeving. Heel bijzonder is dat. Ikzelf ben vrij open en praat er makkelijk over. Mijn man is echter meer gereserveerd, daar heb je dan als partner ook rekening mee te houden in wat je wel of niet kunt delen.
Ja, best wel eigenlijk. Maar doordat de meeste mensen dat niet doen, houd ik me ook maar op de vlakte.