De Duitse internetbank N26

Tijdens onze lange, verre reis hebben we veel met Nederlanders gesproken die in het buitenland wonen. Ik ben onder andere geïnteresseerd hoe zij de financiële kant van hun leven hebben geregeld. Dit heeft ons veel nieuwe inzichten opgeleverd. Een van de tips was het bestaan van een nieuwe internetbank, N26. De rekening, met creditcard, is helemaal gratis. Daar wilde ik meer van weten.

De Duitse internetbank N26; debudgetman.nl

Wat is N26?

Simpel en kort samengevat: N26 is een direct bank. Een gewone bank, maar zonder kantoren en waarbij het contact met de bank via internet/telefoon verloopt. Resultaat: lage kosten. In dit geval, géén kosten dus. N26 is als bank niet uniek, want we kennen in Nederland meerdere direct- of internetbanken. Denk maar aan Knab bijvoorbeeld.

N26 is een Duitse bank met een eigen banklicentie en valt daarmee onder het Duitse depositogarantiestelsel. Je banksaldo is daarmee tot €100.000,- gegarandeerd door de Duitse centrale bank. De bank heeft de ambitie om in 2020 wereldwijd 5.000.000 klanten te hebben. Op dit moment zijn er 850.000 klanten in de Eurozone.

Het contact met N26 verloopt grotendeels via je smartphone. Na aanmelden kun je gebruikmaken van hun app. Via deze app is ook contact met de de klantenservice mogelijk. ‘Ouderwets’ bellen kan ook 😉

Wat zijn de mogelijkheden

De bank biedt drie verschillende pakketten. Bij ieder pakket ontvang je een rekeningnummer met een Duits IBAN-nummer, maak je gebruik van de N26-app en ontvang je een Mastercard debitcard. Alle betalingen met de Mastercard zijn gratis, ook al worden deze in een andere valuta gedaan. Je kunt ook een gratis pinpas aanvragen (Maestro-kaart).

Bij het aanmelden kun je kiezen uit drie opties: het N26 account, N26 black en N26 Metal. Hieronder een kort overzicht van de verschillen.

Het N26 account is gratis. Je krijgt een gratis Mastercard debitcard. Je regelt je bankzaken via een heel overzichtelijke en goed beveiligde app. Geld opnemen met je Mastercard is gratis (binnen de Euro-zone), tot 5x per maand.

N26 Black kost momenteel €9,90 per maand. Daar krijg je naast een Mastercard debit card ook nog een aantal extra’s die het pakket echt interessant maken voor frequente reizigers.
Het pakket bevat een uitgebreide reis- en aankoopverzekering. Naast de gebruikelijke verzekering van de aangekochte goederen, wordt ook je bagage, smartphone en cash geld verzekerd. Verder worden kosten voor buitenlandse medische zorg vergoed en ontvang je een vergoeding wanneer je vlucht langer dan 4 uur is vertraagd.
Tot slot is het opnemen van buitenlands geld gratis, met een maximum van 5 opnames per maand. Bij een langer of geregeld verblijf buiten de Eurozone is de kaart dan snel terug verdient.

N26 Metal kost op dit moment €16,90 per maand. Het is de luxe variant van de Black card. Je kunt gebruikmaken van de diensten die partners van N26 aanbieden. Het levert bijvoorbeeld korting op bij het boeken van hotels, het huren van een auto of het gebruiken van een werkplek.

Aanmelden

Volgens de site duurt het aanmelden 8 minuten. En dat klopt! Het aanmelden gaat snel en soepel. Nadat je de eerste gegevens via de website hebt ingevoerd, verloopt de verdere verificatie via de N26-app. Het is een kwestie van een foto maken van je ID en daarna een selfie opsturen. Wanneer de foto op je ID een beetje lijkt op je selfie, dan is alles akkoord en wordt je debitcard verstuurd. De rekening is dan al actief en met de app te benaderen.

De app is op verschillende manieren te beveiligen: met een vingerafdruk, patroon of een wachtwoord. Het is erg overzichtelijk vormgegeven en je hebt de mogelijkheid om je account aan te passen naar een van de andere pakketten. De debitcard activeer je eveneens via de app.

De app bevat een mooi hulpmiddel (‘Statistics‘) waarmee je inkomsten en uitgaven in categorieën worden ondergebracht. Zo ontstaat een duidelijk overzicht waar je geld vandaan komt en waaraan het is uitgegeven.

Bij aanmelding bestaat alleen de mogelijkheid om de debitcard aan te vragen. Maar zodra je €100,- of meer op je rekening hebt gestort, wordt ook de mogelijkheid gegeven om een Maestro-kaart aan te vragen. Daarmee kun je de gewone PIN betalingen doen en zo wordt de rekening in de praktijk echt bruikbaar. Veel dagelijkse boodschappen kunnen in Nederland niet met een credit/debitcard worden betaald. Deze Maestro-kaart is ook gratis aan te vragen. Let wel op: geld opnemen met deze kaart kost €2,-. Gebruik daar de Mastercard voor; daarmee mag je 5x per maand zonder kosten geld opnemen.

Hou er dus rekening mee dat het 1 a 2 weken duurt voordat je beide kaarten binnen hebt en je echt gebruik kunt maken van deze rekening.

Werkt het in de praktijk?

Ja, N26 levert een gratis pakket waarmee je je financiën kunt beheren en betalingen kunt doen. Er zijn (nog) wel wat beperkingen. Zo kunnen rekeninghouders nog geen gebruikmaken van Ideal. Aankopen via Internet betaal je dus met je Mastercard. Voor de Nederlandse consument zijn er nog geen aanvullende financiële producten of diensten beschikbaar. Je kunt dus niet lenen of beleggen via deze bank. Maar het feit dat de rekening gratis is en er uitgebreide voorzieningen zijn voor betalingen in het buitenland, maakt dat deze bank een interessante optie is om als tweede rekening te openen.

Nieuwsgierig geworden? Hier vind je meer informatie.

Meer lezen?

8 gedachten over “De Duitse internetbank N26”

 1. Kun je met de prepaid debit kaart van N26 ook een auto huren bij avis in amerika ?? want ik heb sterk mijn twijfels er over zo ver ik heb gelezen kan je met geen enkele prepaid debit card een auto huren in het buitenland omdat deze kaarten het niet ondersteunen. Zo niet dan lijkt me het weinig nut van zo,n kaart behalfe dat deze dan graties is anders zou ik er niet jaarlijks de bijdrage voor willen betalen.

  • Chris,
   Veel verhuurders accepteren inderdaad geen debitcard bij het boeken van een auto. Er zijn echter wel mogelijkheden om met een debitcard een auto huren.
   Kijk voor meer informatie hierover, op de volgende blog mijndebitcard.nl

  • Technisch is het mogelijk om zowel met Apple Pay als met Google Pay te betalen. Deze service wordt op dit moment alleen nog niet in Nederland aangeboden. Het komt naar verwachting binnenkort ook hier beschikbaar.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: