N26 Bank: het gratis alternatief voor particulier en zakelijk7 min leestijd

Ter voorbereiding op onze verhuizing naar het buitenland hebben we een paar maanden in Suriname gewoond. In die tijd ontmoetten we regelmatig Nederlanders die al permanent in het buitenland wonen. Ik ben dan onder andere geïnteresseerd hoe zij de financiële kant van hun leven hebben geregeld. Dit heeft veel nieuwe inzichten opgeleverd. Een van de tips was het bestaan van een nieuwe internetbank, N26. De rekening met debit-card en pinpas is helemaal gratis. Daar wilde ik meer van weten.

De Duitse internetbank N26; debudgetman.nl
N26: de gratis bank voor iedereen #DeBudgetman

Wat is N26?

Simpel en kort samengevat: N26 is een direct bank. Dat is een gewone bank maar zonder kantoren en waarbij het contact met de bank via Internet en telefoon verloopt. Het resultaat: lage kosten. In dit geval: géén kosten dus. N26 is als bank niet uniek, want we kennen hier in Nederland meerdere direct- of internetbanken. Denk maar aan Knab bijvoorbeeld.

N26 is een Duitse bank met een eigen banklicentie en zij valt daarmee onder het Duitse depositogarantiestelsel. Je banksaldo tot €100.000,- is daarmee gegarandeerd door de Duitse Centrale Bank. De bank heeft sinds 2020 5 miljoen klanten. Er zijn momenteel 1500 medewerkers verdeeld over 5 locaties wereldwijd.

Het contact met N26 verloopt grotendeels via je smartphone. Na aanmelden kun je gebruikmaken van hun app. Via deze app is ook contact met de klantenservice mogelijk. ‘Ouderwets’ bellen kan natuurlijk ook.

Wat zijn de mogelijkheden

De bank biedt keuze uit drie verschillende pakketten. Bij ieder pakket ontvang je een rekeningnummer met een Duits IBAN-nummer, maak je gebruik van de N26-app en ontvang je een Mastercard debit-card. Alle betalingen met de Mastercard zijn gratis, ook al worden deze in een andere valuta gedaan. Je kunt ook een gratis pinpas aanvragen (Maestro-kaart).

Bij het aanmelden kun je kiezen uit de volgende drie opties: het N26 account, N26 You en N26 Metal. Verder is er een zakelijke variant van de rekening: N26 Business. Deze is ook gratis. Hieronder volgt een kort overzicht van de verschillen.

Het N26 account

Het N26 account is gratis. Je krijgt een gratis Mastercard debitcard. Je regelt je bankzaken via een heel overzichtelijke en goed beveiligde app. Geld opnemen met je Mastercard is gratis (binnen de Euro-zone), tot 5x per maand.

Er is ook een gratis pinpas aan te vragen. Daar schrijf ik verderop in het artikel meer over.

N26 You

N26 You kost momenteel €9,90 per maand. Een belangrijk voordeel van deze rekening is dat het opnemen van buitenlands geld gratis is, met een maximum van 5 opnames per maand. Je betaalt dus geen koersopslag. Bij een langer of geregeld verblijf buiten de Eurozone is de kaart dan snel terug verdient. Naast een Mastercard debit card krijg ook nog een aantal extra’s die het pakket echt interessant maken voor frequente reizigers. Het pakket heeft een uitgebreide wereldwijd dekkende reis- en ongevallenverzekering van Allianz. Hier volgen in het kort de kenmerken van dit pakket:

– Vergoeding medische kosten

De kosten voor spoedeisende medische zorg in het buitenland worden vergoed. Denk aan dokter- of ziekenhuiskosten.

– Vluchtvertraging

Je ontvangt vergoeding voor de kosten die je maakt wanneer je vlucht langer dan 4 uur is vertraagd.

– Bagage

Wanneer je bagage langer dan 4 uur vertraagd is, worden de gemaakte kosten vergoed.

– Diefstal contant geld

Wanneer je met je N26 You geld hebt gepind en je raakt door diefstal je geld kwijt, dan wordt dit vergoed. Wel zorgen dat je binnen 4 uur bestolen wordt 😉

– Claimen via de app

Zoals eerder beschreven, is de app heel mooi overzichtelijk en uitgebreid. Dat geldt zeker voor de N26 You gebruikers. Het claimen van schade kan dan ook direct via de app gebeuren.

N26 Metal

Dit is de meest uitgebreide variant van de rekening. De creditcard is inderdaad van metaal en het ziet er mooi uit. Het verschil met N26 You is dat het verzekeringspakket nog uitgebreider is. Zo is de huurauto verzekerd en is je mobiel verzekerd tegen diefstal. In dit artikel heb ik de drie pakketten uitgebreid beschreven en de verschillen op een rijtje gezet.

N26 Business

De laatste variant van de rekening is voor zakelijke gebruikers interessant. De voorzieningen van deze rekening zijn gelijk aan het standaard N26 account. Met een interessant extraatje: je ontvangt direct 0,1% cashback van alle uitgaven die je met je debit-card doet. Op deze pagina staat een overzicht van veelgestelde vragen.

Aanmelden

Volgens de site duurt het aanmelden 8 minuten. En dat klopt! Het aanmelden gaat snel en soepel. Nadat je de eerste gegevens via de website hebt ingevoerd, verloopt de verdere verificatie via de N26-app. Het is een kwestie van een foto maken van je ID en daarna een selfie opsturen. Lijkt de foto op je ID een beetje op je selfie dan is alles akkoord en wordt je debit-card verstuurd. De rekening is direct actief en met de app te benaderen.

De app is op verschillende manieren te beveiligen: met een vingerafdruk, een patroon of een wachtwoord. Het is erg overzichtelijk vormgegeven en je hebt de mogelijkheid om je account aan te passen naar een van de andere pakketten. De debit-card activeer je eveneens via de app.

De app bevat een mooi hulpmiddel (‘Statistics‘) waarmee je inkomsten en uitgaven in categorieën worden ondergebracht. Zo ontstaat een duidelijk overzicht waar je geld vandaan komt en waaraan het is uitgegeven.

Bij aanmelding bestaat alleen de mogelijkheid om de debit-card aan te vragen. Maar zodra je €100,- of meer op je rekening hebt gestort, ontstaat ook de mogelijkheid om een gratis Maestro-kaart aan te vragen. Daarmee kun je de gewone PIN betalingen doen en zo wordt de rekening in de praktijk echt bruikbaar. Veel dagelijkse boodschappen worden in Nederland niet met een credit- of debit-card betaald. De Maestro-kaart is gratis aan te vragen in de app.

Tip: geld opnemen met de pinpas kost €2,-. Gebruik daar de debit-card voor; daarmee mag je 5x per maand zonder kosten geld opnemen.

Hou er rekening mee dat het 1 a 2 weken duurt voordat je beide kaarten binnen hebt en je echt gebruik kunt maken van deze rekening.

Werkt het in de praktijk?

Ja. N26 levert een gratis pakket waarmee je je financiën kunt beheren en betalingen kunt doen. Er zijn (nog) wel wat beperkingen. Zo kunnen rekeninghouders nog geen gebruikmaken van Ideal. Aankopen via Internet betaal je dus met je Mastercard. Inmiddels is Apple Pay wel beschikbaar voor de Nederlandse klant. Aanvullende financiële producten of diensten zijn er nog niet. Je kunt dus niet lenen of beleggen via deze bank. Maar het feit dat de rekening gratis is en er uitgebreide voorzieningen zijn voor betalingen in het buitenland, maakt dat deze bank een interessante optie is om bijvoorbeeld als tweede rekening te openen.

Reis je veel buiten de EU? dan is N26 You een goed alternatief. Er worden bij het opnemen van geld geen transactiekosten en/of koersopslagen berekend en daarmee verdient deze kaart zich snel terug. De N26 Metal is er voor iedereen die van de

Nieuwsgierig geworden? Hier staan de verschillende pakketten op een rijtje.

Meer lezen?

10 gedachten over “N26 Bank: het gratis alternatief voor particulier en zakelijk<span class="wtr-time-wrap after-title"><span class="wtr-time-number">7</span> min leestijd</span>”

  • Wanneer je een rekening opent, dan ontvang je eerst je creditcard. Daarmee kun je betalen, zolang er voldoende saldo op je rekening staat. Zodra je €100,- of meer op je rekening stort, dan krijg je de mogelijkheid om ook een pinpas aan te vragen. Die wordt dan iets later toegestuurd. Let op: geld opnemen kan alleen gratis met de creditcard (max 5x per maand).

   Beantwoorden
 1. Ik zie net een N26 business account geopend en de mastercard komt eraan, Ik heb er 100 euro op gezet, maar ik zie geen optie om de maestro kaart aan te vragen? Enig idee?

  Beantwoorden
 2. Je kunt op het business account geen handelsnaam gebruiken, alleen je eigen persoonlijke naam. Ik vind dit een onacceptabele beperking.
  Het moet toch mogelijk zijn een alias in te voeren voor de persoonlijke naam.

  Beantwoorden
 3. Wij hebben een kaart ontvangen op ons adres op een naam die wij niet kennen. Nu wil ik deze graag afmelden telefonisch echter kan ik nergens een telefoonnummer vinden waar ik een medewerker te sprerken krijg. Het 004930364286880 nr is een reclame nummer. Dit nummer heb ik geprobeerd. Bvd natalie

  Beantwoorden
  • Wanneer je naar support.n26.com gaat en daar klikt op het artikel ‘how to open my N26 account’ dan staat onderaan die pagina de mogelijkheid om een chat te openen. Je krijgt dan direct contact met een van de medewerkers.

   Beantwoorden
 4. Kun je met de prepaid debit kaart van N26 ook een auto huren bij avis in amerika ?? want ik heb sterk mijn twijfels er over zo ver ik heb gelezen kan je met geen enkele prepaid debit card een auto huren in het buitenland omdat deze kaarten het niet ondersteunen. Zo niet dan lijkt me het weinig nut van zo,n kaart behalfe dat deze dan graties is anders zou ik er niet jaarlijks de bijdrage voor willen betalen.

  Beantwoorden
  • Chris,
   Veel verhuurders accepteren inderdaad geen debitcard bij het boeken van een auto. Er zijn echter wel mogelijkheden om met een debitcard een auto huren.
   Kijk voor meer informatie hierover, op de volgende blog mijndebitcard.nl

   Beantwoorden
  • Technisch is het mogelijk om zowel met Apple Pay als met Google Pay te betalen. Deze service wordt op dit moment alleen nog niet in Nederland aangeboden. Het komt naar verwachting binnenkort ook hier beschikbaar.

   Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: